Calendar crestin ortodox

luni, 3 august 2009

Festivalul de folclor şi tradiţii populare Borca 2006

Cea de a IV-a ediţie a festivalului de folclor şi tradiţii populare din Borca s-a desfăşurat, la sfîrşitul lunii august cu o mare participare de rapsozi populari şi formaţii de muzică populară din judeţ şi din ţară. Primarul comunei şi Consiliul local au conceput această sărbătoare, cumva unică în judeţ, ca o promovare a valorilor culturale româneşti: "Acţiunea noastră continuă, de fapt, tradiţia unei manifestări locale denumită "Baltagul". Ne-am gîndit să o redenumim în spiritul tradiţiilor populare care sînt reprezentative în această zonă", a declarat primarul Vasile Aleca. Festivalul de folclor de la Borca nu ar fi avut loc fără implicarea unor instituţii locale ca Fundaţia "Aurel Dumitraşcu", Muzeul de Etnografie, Biblioteca comunală şi Căminul cultural.

Sărbătoarea n-a avut vreme frumoasă, dar asta nu i-a împiedicat pe oameni să vină în număr mare la Căminul cultural, în centru, pentru a urmări un program care le-a oferit surprize plăcute. Au fost expuse, într-un cort mare, costume populare, ţesături, ciubere, fluiere specifice zonei, dar şi porturi şi ţesături din alte zone, nu mai departe din Covasna, unde tradiţiile româneşti şi cele ungureşti se împletesc deosebit de frumos.

Cu această ocazie, cîntăreţul local Narcis Precup, cu trecere la posturile radio din România şi-a lansat un CD: "Nracis Precup este un talent. Născut la Borca, este singurul cîntăreţ din zonă care debutat la Televiziunea Română", a spus primarul. Sărbătoarea s-a intenţionat a fi o adevărată manifestare de tradiţii populare şi aşa ar fi fost, dacă vremea rea nu l-ar fi împiedicat pe primar să "organizeze" o stînă, din care să obţină, pe loc, produse tradiţionale din lapte: caş, brînză, jintiţă, jintuit. Le-au încîntat inimile celor din Borca şi invitaţilor lor interpretul Aurel Moldoveanu, apoi rapsozi populari din Tupilaţi. "Comuna Tupilaţi este recunoscută în ţară şi în străinătate pentru minunatele obiceiuri populare şi pentru formaţiile sale artistice. Deşi amatori, artiştii sînt profesionişti prin seriozitatea şi fidelitatea faţă de păstrarea tradiţiilor şi identităţii culturale", a spus primarul Aleca.

Au cîntat, de asemenea, Pavel Ruscanu, Spiridon Cîrjă, Ion Marcu, Toader Anastasie, Gheorghe Anastasie, Dumitru Mujdei, Toader Bondar - toţi membri ai grupului de fluieraşi ai comunei Borca. Judeţul Suceava a fost reprezentat de Grupul vocal "Voinicelul", din Broşteni. Sub îndrumarea profesoarei Ana Bondar, a avut loc recitalul grupului vocal din satul Mădei, Borca. Aceeaşi profesoară este şi custodele muzeului de etnografie din Mădei.

Într-un viitor apropiat, economiceşte se poate trăi şi din turism. Uniunea Europeană este interesată de păstrarea specificului local, pentru că aceasta poate aduce bunăstare membrilor comunităţii europene. Lozinca UE este "unitate în diversitate" iar specificul local este şi bogăţia Europei. Satul mitic românesc nu a dispărut, avem o cultură veche de mii de ani pe care societatea românească o poate mistui în cursa ei lungă şi grea spre modernizare.

Mai avem timp să salvăm imaginea satului, sufletul, credinţa şi preocupările ţărăneşti. Ţările din Europa şi-au pierdut zestrea spirituală, de aceea se uită cu regret la creaţia noastră populară. Să nu înlăturăm ceea ce mîna de aur a gospodinelor a realizat, să vedem arta populară ca pe o posibilă sursă de existenţă. Să facem deosebire între kitsch şi valoare, să păstrăm şi să perpetuăm bogăţia şi proprietatea transmisă din generaţie în generaţie.
Mariana OLTEAN

Niciun comentariu: